mandag 25. mai 2009

Modern faerie tales

Jeg hadde min første Holly Black-opplevelse med Tithe i 2004. Og ble fullstendig solgt! Jeg liker jo stort sett fantasy som trekker inn folketro og myter, så det var ingen overraskelse, men det er noe med det mørke universet til Black som, naturlig nok, tiltaler meg. I Tithe handler det om 16 år gamle Kaye som alltid har visst at det finnes en virkelighet ved siden av den alle kan se, hun har tross alt hatt alver som lekekamerater så lenge hun kan huske. Men at hun selv skulle være noe annet enn menneskelig...? Tithe betyr tiendeoffer og de magiske skapningene som befolker Blacks verden nøyer seg ikke med småtterier når et skal ofres. Unødvendig å si at det blir ubehagelig etter hvert, dette... Boka er i det hele tatt ikke noen kose-alve-bok om noen måtte tro det. Det innledende tekstutdraget til kapittel seks gir en pekepinn: Jeg gikk ned kollen, og så / Glemte jeg menneskers vis / For lukten av natten, fuktig og sval, / Vekket ekstasen i meg / (Sara Teasdale: ”Augustmåne”) Det er bare den første av disse bøkene som er oversatt. Jeg har i lengre tid plaga forlaget med dette, men har kommet til at siden den første boka ble såpass semmer på norsk, er det bedre å oppfordre ungene til å lære seg engelsk. Valiant, den andre boka fra dette universet, handler om Val som stikker av da hun tar mora si og kjærsten sin på fersken. Etter en sånn opplevelse vil jeg tro en er klar for å prøve det meste, og det gjør Val. De hjemløse ungdommene hun slår seg sammen med ruser seg på rimelig uvanlige ting, og dermed er vi i gang i alvenes verden igjen. Kaye dukker så vidt opp her også, men i bok tre, Ironside, er hun igjen hovedperson. Selv om jeg handler bøker på Amazon rett som det er (alt for ofte, faktisk), har det tatt sin tid før jeg fikk kjøpt og lest denne. Skamme seg! Men nå har jeg dukka ned i det mørke, magiske igjen og er like fornøyd som etter de tidligere bøkene. Intrigene mellom The Bright og The Unseelie Court har tatt seg opp og Kayes elskede Roiben er i en umulig posisjon. Det jeg liker aller best med disse bøkene, er at personene er så sammensatte. Kaye er så visst ikke noen uskyldsren liten fe. Og jeg har opplevd å få avsmak for de som burde være helter og sympati for de som skal være fiender. I dette universet er blodtørsten og umotivert ondskap reglen hos alle parter. Brukte disse bøkene i vår "hvis du likte Twilight-del" på Geilo. Hvorfor? Det er flere paralleller. Bella (fra Twilight) flytter som Kaye, motvillig til et lite sted. Og det er her de oppdager at vår såkalt vanlige verden kan inneholde mer enn vi gjerne tror. Og selv om Kaye er en adskillig tøffere og råere heltinne enn Bella, faller hun også for en mørk og mystisk fremmed. Enda mørkere og mer mystisk enn en viss Edward…. Bøkene har blitt omtalt som "the sexiest books for young readers", så les i vei, fra Tithe via Valiant til Iron Side. Og les alle tre på engelsk!

onsdag 20. mai 2009

Radiohelg

Har kost meg med nok to radioteaterinnspillinger de siste dagene. Den første av en gammel helt, John Dickson Carr. Jeg leste hans Sort messe så mange ganger da jeg var yngre at mamman min ble helt bekymra for meg. Dødstårnet er lagt til Skottland hvor Campbell-slekta skal møtes etter en onkels død. Spørsmålet er om han ble myrdet eller begikk selvmord? Han hoppa jo tross alt fra vinduet i et høyt tårn og rommet var låst på innsiden... Carr har blitt kalt mesteren av "det lukkede rom", og han gjør det ikke noe mindre mystisk denne gangen. Også er det jo litt romantikk, da. Og skotsk whiskey og spøkelser...
Litt annet miljø er det i Ekko fra glemte graver av Edith Ranum. Kriminalforfatter Julia Tinnbergs stykke skal settes opp ved teateret, og akkurat som det ikke var nok intriger der fra før, dukker det opp en mystisk person fra fortiden. Spennende historie med mange mistenkte og alt rulles forbilledlig opp til slutt. Og selv uten en interessant intrige ville skuespillerne gjort dette verdt tida. Sverre Hansen som den affekterte, infame og skarrende skuespilleren Stinius Aglem er en opplevelse. For ikke å snakke om Anne Marie Ottersen som kostymesjef Kit Raknes. Ei tøff snelle med standarduttrykk som "ma bare få parkert kjerra" og "snurp igjen, du'a". Dette er min første Julia Tinnberg-opplevelse, faktisk, godt det finnes fler!

tirsdag 19. mai 2009

Englejakt med pistol og høytrykksspyler

Engel Winge. She's back and she's pissed!
Dette er jo bare den tøffeste av de tøffe heltene, uansett kjønn, i moderne norsk litteratur. Engel vet hva hun vil, gjør som hun vil og sier det hun vil til hvem som måtte være i nærheten. At hun innimellom må reddes av en mann, ser vi mellom fingrene med, for med hennes tempo må det jo gå galt av og til. Og andre damer tøffe nok til å komme to the rescue, se det er det dårlig med.
Denne gangen tar journalistspire Engel turen til Marøya utenfor Tysnes (som er nesten like fint som Husnes, men bare nesten) for å skrive reportasje om spøkelser og annet overnaturlig krimskrams. Med seg har hun ei synsk TV-dame. Som ser litt av hvert. Engel, den tøffe realist, tror ikke et øyeblikk på det. Og der begynner det å skjære seg for meg. For når Engel kontant avviser alt dette overnaturlige, hvorfor skal hun da bruke så mye tid og energi på å grave i sakene? Og til og med i den minst spennende av dem? (For ærlig talt, begravet dødt spebarn er da spenstigere enn "her har det skjedd noe med en mann og hans hund"?) Det skorter litt på troverdigheten her.
Ok, ser at noen flere ord om troverdighet må inn. Engel-bøkene har blitt kritisert for å ha urealistiske karakterer. Übertøffe Engel, diplomat-homo-far og potrøykende bestemor. Den henger jeg meg ikke på. Dette er action. Actiongenren krever ikke troverdighet på sosialrealistisk nivå. Så det er ikke der det ligger. Men motivasjonen for personenes handlinger må virke sansynlige innenfor fortellingens univers. Og det synes jeg ikke de gjør. Jeg skjønner ikke hva som driver Engel til diverse Marøya-turer. Eller til Bergen. Eller til Berlin. Hun bare gjør det...
Men samma kan det være. Engelkarakteren og et strålende levende og rått språk driver boka framover med et tempo som gjør den verdt å lese uansett. Gleder meg til Engleslakt også, jeg.

fredag 15. mai 2009

Latours katalog

Det er jo ikke rart jeg havner på Frobenius-kjøret når jeg jobber med å sette sammen forfatterhefte om mannen. (Snart ferdig, blir veldig bra, bare gled dere!) Så nå har jeg lest årets tredje Frobenius-bok. Selve det internasjonale gjennombruddet.
Og hadde det ikke vært for at jeg kjenner Parfymen ut og inn og er så skrekkelig glad i den, hadde jeg nok værtsuperfornøyd med Latours katalog. Men nå ble det til at begeistringa holdt seg til passasjene der Latour forteller selv. Det hadde jeg liksom ikke lest før... For er ikke likhetene mellom Latour og Grenouille i Parfymen i overkant slående? La meg liste opp:

Grenouille:

  • Født av ei stygg fiskekone i Frankrike på 1700-tallet
  • Foreldreløs fra fødselen
  • Født uten lukt, men med ekstrem luktesans
  • Mangler empati. Pga defekten?
  • Reiser ut i verden for å forstå lukten
  • Går i lære hos de største ekspertene (parfymører)
  • Dreper mange, på til dels makabert vis, for å nå sitt mål
  • Får store problemer med å leve med seg selv og det han har gjort

Latour:

  • Født av ei stygg ågerkjerring i Frankrike på 1700-tallet
  • Farløs fra fødselen, relativt tidlig foreldreløs
  • Født uten mulighet til å føle smerte
  • Mangler empati. Pga defekten?
  • Reiser ut i verden for å forstå smerten
  • Går i lære hos de største ekspertene (anatomer)
  • Dreper mange, på til dels makabert vis, for å nå sitt mål
  • Får store problemer med å leve med seg selv og det han har gjort

Nei... Jeg vet ikke helt...

tirsdag 12. mai 2009

Mysterier i vintermørket

Nok en krim hvor personskildringene er viktigere enn noen forbrytersk intrige.
Familien Westin flytter fra ståket i Stockholm til et digert oppussingsobjekt av en gård på nordre Øland. Samme dag som far Joakim skal komme med det siste flyttelasset, brister idyllen og familien er ikke fulltallig lengre. Ettersom Ølandsvinteren mørkner, skal det som er igjen av den lille familien komme over det som har skjedd. Men det er vanskelig å gi slipp på den som er borte. Og hva om hun likevel er der? Like i nærheten? Men ikke kommer inn?
Nattefokk er først og fremst en bok om en personlig tragedie. Med overnaturlige elementer. Den minner om en blanding av Nessers Barbarotti-bøker og Lindqvists Menneskehavn. Jeg ble så oppslukt av det menneskelige at jeg nærmest ble irritert over den lille delen av boka hvor det er skikkelig action. Den forstyrrer mer enn den drar opp tempoet. Hovedhandlingen er mer enn rik nok alene.
Men dette er også en bok om Øland. Vakre, historiske, værharde, mytiske Øland. Tror nesten en sommerferie må legges dit i nærmeste framtid.
Fantastisk bok, nydelig lest av min favoritt Ivar Nørve. Han har et nærvær som gjør det umulig å sette lydboka på pause. Har ikke sovet på pendlerbussen min på flere dager! Er det rart jeg er trøtt? :-)

tirsdag 5. mai 2009

Krim med lite krim i

Ante Valdemar Roos mistrives med tilværelsen. Jobben er intetsigende, stedøtrene uspiselige, kona et mareritt og han nærmer seg 60. Kan en pengegevinst hjelpe på situasjonen?
Unge Anna Gambowska sliter med rus, dårlig selvbilde og en voldelig ex. Det amatørmessige behandlingshjemmet bidrar ikke positivt...
Gunnar Barabrotti er Håkan Nessers nye politihelt, men hvor er han i denne historien? Han dukker ikke opp før i bokas siste tredjedel.
Dette er det særegne ved Nessers Barbarottibøker, det er de andre personene; ofrene, gjerningsmennene og de pårørende som står sentralt. Krimintrigen er fullstendig underordna. Og jeg synes dette fungerer strålende! Jeg er imponert over hvordan Nesser kan gå inn i, ja, ikke de typiske hverdagsmenneskene, men de ekstra grå, og vise dybden som ligger der. Også en sliten, middelaldrende mann og ei ung jente på skråplanet har rike indre liv. Som omverdenen ikke ser. Jeg, som har fått ta del i Valdemars tankeverden, får vondt når andre omtaler ham som usedvanlig kjedelig og uinteressant, "nærmest et møbel". Jeg kjenner nemlig Valdemar og Anna personlig. Jeg bekymrer meg for vanskelighetene de møter, blir skuffa over dårlige valg og heier dem fram. Og er letta over at Barbarotti og kollega Eva Backman er gode, redelige mennesker med evnen til å se den underfundige humoren i ebhver situasjon. For det kan jo bare ikke gå bra for alle parter, dette...
Jeg var glitrende fornøyd med de to første bøkene i serien, og ble ikke skuffa nå. Mere! Mere!

mandag 4. mai 2009

Venter og blinker

Joda. Når boka er Brageprisnominert og jeg vet ikke hva, må jeg gjøre et forsøk. Var det verdt det? Tja...
Leserne følger et vi som observerer og følger tankene til en rekke ulike personer. Performancekunster Trine, litteraturstudent Signe, filmskaper Linnea, forfatter Kåre osv. Også skjønner vi jo at flere av disse menneskenes veier skal krysses. Og så kan vi lure litt på det. Og mens vi lurer, kan vi kose oss med gode observasjoner. For visst er det det her! Og vi kan more oss over diverse populærkulturelle referanser. Populærkultur vi er glade i! Jeg har i alle fall stor sans for P.J. Harvey og elsker Kill Bill! (Selv om jeg liker enern best...) Og jeg var helt med da rockemusiker Wanda tok opp hvordan morsrollen roter til hele The Bride-karakteren. Men så fisler det liksom ut. Ja, der har vi det. Alt i denne boka fisler liksom ut. Det er ansatser til spennende møter og interessante tankerekker, men så... blir det ikke noe ut av det!
Vil Øyehaug ironisere over de unge intellektuelle? I så fall tar ikke jeg ironien. Vil hun si noe om dypet i en kunstnersjel? Til tross for at "alle" leser Dante og Kafka, finner ikke jeg mye dyp. Så hva er det hun vil, da? Prosjektet er mildt sagt uklart.
Hvorfor denne boka er så kritikerrost, skjønner ikke jeg. Den kan fortsette å blinke i det fjerne for min del...