mandag 2. mai 2011

Mer enkel engelsk

Jeg har lest to bøker av Helen Orme, visstnok en kapasitet på området leseopplæring. Begge bøkene er i serien Siti's sisters og handler om en jentegjeng i tenårene. I den første jeg leste, Boys!, får Rachels bror en ny kompis, og han er en skikkelig hunk! Rachel faller øyeblikkelig. Men det gjør Donna også. Hvordan skal dette gå??
I Wet er det bare Lu og Kelly som er på tur, de skal på camping og klatring med skolen! Men det regner. Og da kan de jo ikke klatre. Så da blir det annen dramatikk i stedet. Tror norske unger vil ha problemer med gjenkjennelsen i denne. Jentene synes det er skrekkelig å sove i telt, men ikke bare har de campingsenger der inne, når den ene får et vått hjørne i soveposen sin, sørger selvfølgelig læreren for å tørke den med det samme. Er de sånne persilleblad disse britene?
Jeg liker for så vidt bøkene, selv om jentene forblir en uklar masse for meg, de har ikke annen personlighet enn å være tenåringsjenter. Men bøkene har god, enkel engelsk. Tematikken sier 10+, språket gjør lesing mulig for de fleste, uansett nivå. Fine greier.
Little Red Riding Hood i serien Hopscotch Fairy Tales er noe ganske annet. Dette er eventyret om rødhette beregna på yngre lesere. Illustrasjonene er kule, skriften er stor og god å lese og det stort sett en setning pr side. Men hva har de gjort med innholdet?? Her er det ikke mye eting av jentunger og oppkutting av ulvemager, nei. Ulven svelger bestemor, det gjør han. Men når han skal fange Rødhette, snubler han i nattkjolen og får ikke tak i henne. Og tømmerhuggeren (er det for voldelig med en jeger...?) klemmer på ulven til den hoster opp bestemor, og så jager han den til skogs. Jaha... Og hvordan slutter det? Bestemor og Rødhette spiser kake og Rødhette sier at hun lover å aldri snakke til fremmede igjen. Aaaaarghh! Makan til overpedagogisk søl! Og inkonsekvent. For hvis ikke tømmerhoggeren hadde vært der, hvordan skulle det ha gått da? Og han var da også en fremmed? Nei, dette var skrekkelig. Synes en eventyrene er for sterke for unger, får en skrive nye historier, ikke ødelegge originalene.

Ingen kommentarer: