tirsdag 5. april 2011

Enkel engelsk

Jakter alltid på GOD enkel engelsk for de litt større. De som jeg i anstendighetens navn ikke kan tilby barnebøkene. (Selv om jeg personlig synes Roald Dahl duger i alle aldre...)
Hunter's moon av John Townsend har kommet ut i serien Sharp Shades. Om serien sier forlaget: "Sharp Shades features popular stories from the Shades series that have been reduced in length and complexity to provide a gripping, achievable read for less able or reluctant readers." De forkorter altså bøker fra eget forlag for å gjøre dem tilgjengelige for flere. I utgangspunktet et sympatisk tiltak, men jeg ble, som alltid, skeptisk. Har nok lest for mange usammenhengende forkortelser. Og denne hjalp ikke på inntrykket. Det handler om Neil som jobber som skogvokter. Noe mørkt og mystisk herjer i skogen og dreper fredede dyr. Er det en panter? Er det den usympatiske, unge mannen nede i gata? Og er det noe magisk med fullmåne på Halloween? Dette burde være spennende i massevis, men det er det ikke. Neil tenner bål, øyeblikket etter har det nesten brent ned. Han er skrekkelig redd og usikker, men plutselig smiler han. Typiske eksempler på at teksten har blitt kutta ned uten at det har blitt tatt hensyn til utviklingen i handlinga. Og da blir det verken spennende eller lettlest.
Da er det noe annet med Evil Ink av Spike T. Adams i serien Fast Lane. I følge forlaget er dette bøker med lesenivå 6-8 år, men med temaer som skal interessere 13-15-åringer. Og denne er i alle fall spennende nok! Tom er en smågangster av en tenåring som føler at de andre i gjengen ikke har respekt for ham. For å tøffe seg opp, få han en demontatovering på skulderen. Det skulle han aldri gjort... Demoner er nemlig ikke til å spøke med, selv ikke når de er laget av blekk. Historien er original, illustrasjonene gode og jeg kan absolutt tenke meg at dette kan fenge ungdom som enten ikke vil eller kan lese engelsk. Må se om vi kan finne flere i denne serien.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ha du lest "Blade"-bøkene av Tim Bowler. Jeg er enda usikker om han skriver for kort og enkelt til det er forstålig.

Bjørn