torsdag 5. juni 2008

Kulturbyråkratens reiseskildring

Har akkurat kommet hjem fra personaltur til Göteborg. Og jeg liker svensker, altså, jeg gjør det. Også har de stärkøl. Og det er billig. :-) Men her følger min helt personlige og ikkebyråkratiske mening om turens innhold:
  1. Vitlycke museum. Helleristninger er flotte greier! Og med en omviser som kunne forklare både med humor og faglig tyngde, var dette glimrende. Her skal det stoppes neste gang vi skal i den retningen.
  2. Museet i Mölndal. Interessante tanker om byutvikling, men det er jo ikke så veldig nytt med bibliotek i kjøpesenter... Morsomt og publikumsvennlig museum og mange spennende tanker om digitale tjenester. Og dataspillutstilling!
  3. Hotellet. Fine rom, deilige senger, god mat, hyggelig betjening, stor frokost, fin bar. Jeg liker hotel, jeg! :-)
  4. Världskulturmuseet har skjønt det! De vil ikke ha et "vi og de andre"-perspektiv og de er imot markeringer av mangfold hvis det bare skal dreie seg om ulike etnisiteter. For det første er mangfold så mye mer, og for det andre kan dette mangfoldsfokuset lett bidra til å sementere forskjeller. Hører du, Giske?? Derfor har museet temautstillinger om hvordan en kan forandre verden, HIV-/AIDS-epidemiens konsekvenser, hip hop-kultur og andre temaer som kan interessere og gjerne provosere. Va bra, va!
  5. Universeum er et vitensenter med haitanker og rokkeklapping og regnskog og slanger og små aper som løper fritt rundt og lukter tiss. Og en innmari stilig butikk. Der kjøpte jeg hodekløer til Ylva...
  6. Stadsbiblioteket skulka jeg nesten unna, så jeg fikk ikke med meg møtet om de store tankene. Og kanskje tenker de mye fint. Men det synes jammen ikke... Stusselig!!! Tenk!
  7. I og med at Erlend har et talent i den retning, tilbragte vi den solfylte tirsdagsettermiddagen med kald øl i skyggen på topp pub. Takk, Erlend!
  8. Felles middag på båt spandert av våre svenske kolleger. Igjen: fantastisk mat! Og hvorfor er svenskene så mye flinkere med matallergikere enn nordmenn er? Her opplever jeg til stadighet at ingen har fått beskjed og alt er så vanskelig og kan jeg ikke bare la være å spise potetene og sausen? Og kanskje grønnsakene? Og kjøttet? Så blir det ikke noe problem... Så jeg er ikke kravstor, bare jeg vet hva jeg må holde meg unna og det finnes noe igjen å velge i, så er jeg så blid, så. Men på denne turen hadde alle fått beskjed og sørga for at det fantes alternativer til meg av alt. ALT! Det ble nesten i meste laget. Men så ble jeg mett også.
  9. Glad i svensker som sagt, men herremingud som noen av dem kan snakke! 25 minutter om kulturpolitikk under middagen på tirsdagskvelden (han hadde tre gode poenger som fikk gå i loop) og to og en halv time på onsdagsmorgenen. To og en halv time! Med lite nyskapende babbel. Og unnskyld meg, men hvorfor skal et nettsted om Vest-Sverige ha hovedpersonbarn i alle farger?? Var det mange fra Midt-Østen og Afrika der for en fire, fem hundre år siden? Det blir noe så hinsides korrekt. Men så var steinalderjenta til gjengjeld grønn...
  10. Laaang busstur hjem, lunsj på koselig, men ikke veldig spennende museum i Uddevalla.
Rakk akkurat ikke bussen til Drammen... Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur! :-)

Ingen kommentarer: