fredag 4. februar 2011

Bildebøker

Mye å sette seg inn i ny jobb, men å lese bildebøker er bare en fryd! I det siste har jeg lest: Familien Rotle besøker mormor av Lene Ask. Familien er litt i overkant A4 til at jeg kan bli helt glad i dem, men det gjelder ikke mormor! Hun har nemlig blitt så rotete at hun måtte flytte "til et hus der hun bor sammen med andre besteforeldre". Når familien kommer på besøk er mormor borte! Ungene påtar seg å finne mormor. Det er ikke så enkelt, men på veien finner de en masse andre mennesker som også har mistet noe. Alt ender godt, selvfølgelig. En fin og glad bok om at gamle mennesker glemmer så mye at de ikke er helt sikker på hvem de er besteforeldre til en gang. Odd er et egg av Lisa Aisato er ei aldeles nydelig bok om å være redd for alt. Kanskje pga en heller overbeskyttende mamma? Trist, mørk og deilig glad. Tekst og bilder utfyller hverandre på en flott måte. Den har alt, denne boka! Nesa til onkel Knut av Constance Ørbeck-Nilssen og Ragnar Aalbu handler om det å høre at en likner på alle i familien når en aller helst bare vil likne på seg selv! Mye humor og et par spark til voksne som ikke lar unger være nok som de er. Herlige illustrasjoner. Glassklokken av Bjørn Arild Ersland og Lillian Brøgger. Merkelig, men også vakkert om døden. En undrebok. Skulle gjerne hatt bare én setning til til slutt... Drømmeprinsen av Justyna Nyka handler om prinsessen som ikke får en eneste passende frier og dermed reiser ut i verden for å finne drømmeprinsen sin selv. Og hva kommer hun hjem med? Surprise! :-) Elsker illustrasjonene. Og teksten. Og helheten. Flott bok! Ikke akkurat bildebok, men Taekwondo er ikke for feiginger får være med likevel. Liker Taekwondo-bøkene til Lise Blomquist! Både tøff kampsport og mellommenneskelige temaer skildres på en overbevisende måte. Denne gangen er det Terje, også kalt Sluggen, som står i fokus. Det handler om å se bak fasaden og om å ta vare på hverandre. Nært, varmt og med humor.

5 kommentarer:

astridterese sa...

Jeg har lest Odd er et egg og Drømmeprinsen og syntes begge to var veldig både gode og vakre.

Det er utrolig hva man som voksen kan få ut av en billedbok. Som feks bøkene av Stian Hole. De er en nytelse :-)

Bente Bing sa...

Norge er et lykkeland for bildebokentusiaster! Mange gode og kreative illustratører og mange forfattere som sakte lærer seg å skrive bildeboktekster. Har du sett på Bukkenebruse i badeland?

Mari sa...

Elsker bukkene i badeland! :-)

Synne sa...

Mari du bedåre, du er flink til å lage gode korte anmeldelser;) Med snert.
Jeg leste Habba Habba Hey av Frode Grytten for en 1. klasse med 70% utenlandske barn. Den slo an! Alle visste hva tivoli er, og de fleste visste vel hva skrekkblandet flyt er. Og så så fine farger;)

Mari sa...

Takk, snille Synne! Gabba gabba var sikkert en god idé! Må nok spørre deg om noen tips når jeg etter hvert skal i gang med eventyrstunder og klassebesøk. Kan jo ikke bare stjele inspirasjon fra kollegene mine, heller. :-)