mandag 28. desember 2009

Uææh!

Måtte nesten lese Baltimore, or The Steadfast Tin Soldier and the Vampire etter Beates glødende anbefaling. Men til å begynne med trodde jeg hun hadde bomma fullstendig. Eller bare tulla med oss. For her skjedde det jo ingen ting... Men så! (Nå skal ikke jeg påstå at boka er treig i starten, det kan bare være meg som var så urutinert at jeg begynte på ny bok i dagene rett før jul. Når en har tusen andre ting å tenke på. Så overse den delen.)
Det begynner med lord Baltimore og hans gruvekkende opplevelser på slagmarken. Som den eneste overlende ser han store, svartvingede vesener lande og ta for seg av døde medsoldater. Og når han utfordrer dem, setter han i gang store ting... Store deler av boka er viet Baltimores tre venner, sjømannen Aischros Demetrius, Doctor Rose og Childress. De forteller om sine møter med ondskapens ulike former.
Det er flere geniale ting med denne boka. Christopher Goldens tekst og Mike Mignolas illustrasjoner er bare to av dem. Måten de trekker inn H.C. Andersens eventyr Den standhaftige tinnsoldat på, er en annen. Hver del begynner med et sitat fra eventyret og parallellene blir stadig tydeligere utover i fortellingen. Og til slutt har de trykket hele eventyret for dem som måtte ha slike huller i sin allmenndannelse. Også er det de originale monsterne, mytene og ondskapens mange manifestasjoner. Imponerende er det.
Og oi!, den skal bli film!!

Ingen kommentarer: