søndag 13. september 2009

Hvorfor??

Frode Johansen Riopelle har skrevet Lykkesmeden. Men hvorfor det, lurer jeg på? Forlaget kaller den et originalt formeksperiment, jeg synes det var tendesiøst vissvass... Det handler om selvhjelpsbokforfatter Svein Stø og hans biograf. Og det er artige scener her. Men jeg synes det drukner i et overspent, bablende språk. Kan det være boka er for dyp for meg? Går den over mitt hode? I så fall er jeg visst ikke alene...

9 kommentarer:

HPL sa...

Nå har jeg ikke lest boka, men uansett hadde jeg vært jævlig forsiktig med å bruke Cathrine Krøger som sannhetsvitne, Mari. ;)

Mari sa...

Å pokker, jeg la ikke merke til anmeldernavnet... Kanskje dette er den ene gangen hun har glimta til...? ;-D

Frode sa...

Eller kanskje dette er den ene gangen noe faktisk gikk deg over hodet, Mari? Jeg er glad du åpner for muligheten. Iallfall håper jeg ikke at du tenker som Krøger tilsynelatende gjør, nemlig at "den norske folkesjela" fortjener noe annet enn tåkeprat. Bablingen, som du kaller den, er selvsagt et betydningslag for seg selv, og den er jukstaposisjonert med et forsøksvist anti-bablete språk. Resultatet kan selvsagt ha blitt enten skitt og kanel, men helst tror jeg det er blitt litt av begge deler. Det var planen. På spørsmålet om hvorfor jeg skrev boka: Jeg ville blant annet prøve å avsløre noen språk- og tankeklisjeer knyttet til klasse og nasjonalitet. Jeg ville gjøre det uten å påstå, kun ved å "smi" språkuhyret. Språkuhyret er hovedpersonen i denne boka, til ergrelse for noen. Men glad for å høre at noen scener slo deg som artige. Hilsen forfatteren, som har hemmelige agenter ute i all verdens blogger.

Frode sa...

Enten skitt ELLER kanel, skulle det vel stå.

Mari sa...

Hey! Kommentar fra forfatteren! Jeg føler meg beæret! :-)

Men joda, jeg skjønte jo hva du prøvde å gjøre. Men for meg funka ikke dette, altså. Jeg er fullstendig klar over at dette er en bok så langt fra min genre som en kan komme, metalitteratur og språklige eksperimenter er bare ikke min greie. Men så lenge jeg blir irritert over en bok, evner den i alle fall å engasjere! Alt er bedre enn likegyldig litteratur. :-)

(Og den norske folkesjela fortjener ikke det døyt, spør du meg. Sånn i anledning valgdagen...)

Frode sa...

Skjønner hva du mener. Det er tider på døgnet jeg knapt klarer å lese denne boka selv, til tross for at den er som den må være. Neste gang skal det handle om ordentlige personer uten for mange språklige ticks. God valgdag.

Mari sa...

Da lover jeg på tro og ære å lese den! :-)

Frode sa...

Tics, skulle det vel stå.

Frode sa...

Da er vi enige. Over og ut.