mandag 16. mars 2009

Spare for å misunne!

Affinity av Sarah Waters har jeg spart på lenge, men nå var det på tide å unne seg den. Litt skummelt å glede seg så veldig til en bok, tenk om den er en skuffelse?? Men neida, jeg har til og med lagt mine aggressive korsstingsbroderier til side for å lese denne!
Handlingen er lagt til 1870-tallets London. Kort handlingsreferat fra Amazon: An upper-class woman, recovering from a suicide attempt, visits the women's ward of Millbank prison as part of her rehabilitation. There she meets Selina, an enigmatic spiritualist-and becomes drawn into a twilight world of ghosts and shadows, unruly spirits and unseemly passions, until she is at last driven to concoct a desperate plot to secure Selina's freedom, and her own.
Ja, dette er nesten så jeg begynner å tro på det overnaturlige. Men realister må ikke la seg skremme bort, det er ikke dette som er hovedsaken i denne boka. Først og fremst handler det om det destruktive i følelser som ikke får komme til overflaten. Waters er en mester i å skildre viktoriatideas kvinneliv. Denne gangen dreier det seg altså om to typer fengsler; Millbank med rutiner og straffemetoder så rigide at det i dag ville kvalifisere som tortur, og tidas kvinneroller som vel var fengsler i seg selv.
Dette er en dagboksroman og Waters lar oss bli kjent med Miss Margaret Priors innerste tanker, følelser og lengsler. Kjedelig?? Ikke et øyeblikk! Og spesielt ikke når Selina Dawes kommer inn i bildet og vi får deler av hennes betraktninger også.
1800-tallets kvinner og forholdet dem i mellom er tema i Tipping the Velvet og Fingersmith, også av samme forfatter. Fantastiske både i bokform og som filmatiseringer! Og jammen ser jeg nå at Affinity også er filmatisert! Hurra!

Ingen kommentarer: