fredag 19. februar 2010

Originalt!

Silvia Vinge har vokst opp med en traust far, og en mor og en tante som må kalles det stikk motsatte. Mor Solveig og tante Gunilla er eneggede tvillinger og deler alt. De er Gullveig. Trenger den ene ferie, stepper den andre inn og overtar livet hennes for en stund. Får den ene en rik elsker, tjener begge på det. Og skulle elskeren angre, vil utpressing gi dem enda mer. Disse to er det som oppdrar Silvia. Lærer henne om mormorens urter, om menn, om penger, om hvordan vinne i alt. Å lage allianser med barnehagevenninner for å ha dem i bakhånd til senere. Å bruke kniv og pepperspray. Å dekke bord og skjenke konjakk. En vet aldri hva en kan få bruk for i livet… Ikke rart kanskje, at Silvia som 14-åring har hemmelig skjulested, egen, velfylt bankkonto og en blomstrende utpressingsvirksomhet? Mor og tante er borte, Silvia må klare seg med far og lillesøster. Og sin egen kunnskap om verdens viderverdigheter. Jeg leste Vingespenn av Guro Sibeko nesten i ett strekk. Jeg ble så fascinert av Silvia, familien og hennes verden at det var vanskelig å legge boka fra seg. Og det er ikke noe mangel på action, heller. Baksideteksten sier at Silvia vikler seg lenger og lenger inn i et nett av utpressing, barnepornografi og grov vold. Og det gjør hun. Men det er ikke volden som dominerer når jeg tenker tilbake på denne boka. Da tenker jeg heller på språket. Sibeko leker med ord og uttrykk, hun lar samme ord bety ulike ting i ulike settinger. Som for eksempel når Silvia har vært borte fra skolen: "Det er utrolig hvor mye viktig som skjer når man ikke er på skolen en dag. Det er utrolig hvor uviktige ting man må holde greie på for å holde greie på klasekameratene sine. Holde dem greie. Greie dem."
Noen ganger kan dette språket bli litt for flinkt, men stort sett fungerer det godt. Men tror jeg så på denne småkriminelle, superdyktige 14-åringen? Ja, jeg gjør faktisk det. Jeg ser ikke på dette som en realistisk roman, mer som en form for norsk magisk realisme. Og dermed blir både personer og miljø troverdige innenfor dette litterære universet. Ikke personer jeg kunne ønske å bli kjent med akkurat, men du godeste, så fascinerende!

5 kommentarer:

Aud sa...

Mari, da! Hvorfor blogger du så bra om fine bøker for voksne når du VET at jeg har et foredrag å skrive som involverer lesing av bøker 0-12 år!?!?! Hææææ???

Mari sa...

Fordi jeg er dum som en loff og stiller opp som krisehjelp på Bokgildet 2010. Skal presentere sju voksenbøker på fire kurs i mars....

pendlerpiken sa...

din fristerinne

Aud sa...

Aha! Da er vi vel omtrent like gode ;-)))

Mari sa...

Pendlerpiken: Takk takk!

Aud: Vi er best! :-D