onsdag 18. august 2010

Ha! En god en!

Jess! En god ungdomsbok! En fantasy til og med!
Det dreier seg om Drakeguten av debutant Asbjørn Rydland. Trettenårige Koll lever i en liten landsby. De har det greit og fredelig, mye takket være kavaleristene, som vel strengt tatt støtter dem som betaler best. Koll er ikke noen slåsskjempe og blir stadig plaga av en av de eldre guttene. Så møter han Eran. En voksen mann som sier han vil lære Koll å slåss. Samtidig finner landsbyens "oppfinner" en bit drageegg-skall, et fantastisk sterkt materiale.
Og så vet vi hvordan det går, ikke sant? Eran er en trollmann og lærer Koll, som selvfølgelig er Den Utvalgte, å håndtere kreftene i seg selv, dragene er ikke utdødd likevel og Koll kan kontrollere dem. Det er i alle fall sånn det pleier å være. Og da er det så deilig at denne ikke er det!
Joda, Koll har krefter, men dragene kommer ikke tilbake, i alle fall ikke i denne boka. Og Eran er slett ikke den han utgir seg for å være. Etter hvert handler boka faktisk mest om lojalitet, å stå for det en mener er rett og gjøre opp for sine feil. Om kampen mellom det gode og det onde, joda, men hvem er egentlig god og hvem er ond?
Språket er et godt og lettlest nynorsk. Kanskje boka har samme effekt som Skammarserien, at bokmålsungene glemmer at de leser nynorsk? Forfatteren forteller i etterordet at universet i boka har blitt til under en laiv (altså levende rollespill) og for noen av oss, gjør dette det hele enda morsommere.
Så ja, jeg likte Drakeguten. Men forlaget og bokhandlerne sier at denne boka egner seg fra 10 år og oppover, der tror jeg de bommer. Unge lesere vil ha orden på universet sitt, de vil ha gode helter og onde skurker. 13+ tror jeg nok er mer riktig. At hovedpersonen er 13 er sånn sett litt dumt, ungene vil jo helst lese om jevnaldrende eller eldre, men dette er langt fra noen vanlig, norsk 13-åring, så det burde ikke egentlig være noe problem.
Dette er, som det meste annet for tida, første bok i en serie. Og kanskje kommer dragene i neste bok. Det gjør ikke noe, Rydland har allerede gitt oss noe nytt innenfor genren. Ære være ham for det!

6 kommentarer:

Silje sa...

boDenne høres interessant ut. Jeg har forresten gitt deg en boktag i bloggen min hvis du vil svare på noen bokrelaterte spørsmål.

Aud sa...

Jeg likte den også supergodt :-) Har ikke helt bestemt meg for hvilken aldersgruppe jeg skal anbefale den mest til, men anbefales skal den! Veldig! Flott fantasy med vri, nydelig språk, spennende, engasjerende, hurra. Tro om ikke Samlaget har skaffet seg enda en priskandidat her?

Jærbibliotek Ung sa...

Denne ble jeg akkurat enda mer spent på. Laivere skriver bøker, jøss.

Jærbibliotek Ung sa...

Halvveis. Å! Det er bra. Av og til er det så kjekt å bare nyte en bok, å bli oppslukt av en nye verden og lure på hva som vil skje.

Bjørn, som har litt lyst å dra på laiv igjen

(PS. lurer på noe, hvilken e-post er du tilgjengelig på?)

Mari sa...

Sånn, Bjørn, nå har jeg oppdatert profilen min, så kan alle i hele den skumle, vide verden se at jeg kan mailes på mari.nordo@gmail.com. Men si meg en ting, min gode mann, er du ikke på Facebook???

Jærbibliotek Ung sa...

Du er en modig kvinne. Du får nok plutselig kontakt med flere personer med gode forretningstilbud, samt mange velmenende, ehm, "medisinske" tilbud.

Jeg er selvsagt ikke på Facebook. Jeg lytter til Georg Apenes når det angår personvernsspørsmål. (Rent profesjonelt burde jeg nok vært på fjeseboken)