onsdag 25. august 2010

Vondt og fælt og trist og skrekkelig morsomt!

Det er nok en dekkende oppsummering av Jasper Jones av Craig Silvey.
Det er 13 år gamle Charlie, en litt stille bokorm, som blir involvert i syndebukken Jasper Jones sin tragedie. Jasper er halvt aboriginer, mora er død og faren drikker. Er det rart Jasper stjeler mat i blant? Men i en australsk småby på 1960-tallet er løpet hans lagt. At Charlie og Jasper skulle finne hverandre virker usansynlig, men det er svært troverdig skildra. Så er også Charlie en usedvanlig moden og reflektert gutt. Det må vel være fordi han har lest så mye... ;-)
Men det er tragiske ting som rulles opp her. Ikke uvanlige, kanskje, men det gjør det jo slett ikke noe bedre. Det dekker vondt og fælt og trist. Men morsomt? Charlie har en kompis, Jeffrey, med familie innvandret fra Vietnam. Midt i Vietnamkrigen. Det byr på utfordringer, det også. Men disse gutta har noen dialoger gående seg i mellom som sendte meg ut i hysterisk fnisende tilstander. Superheltkranglene er ubetalelige. For ikke å snakke om de hypotetiske valgene, som det mellom å gå med en hatt laget av edderkopper eller måtte leve med penisfingre! (Den skal jeg jammen teste på Facebook...)
Dessuten er det en aldeles nydelig liten kjærlighetshistorie her.
Så jo, dette er en flott bok! Men for hvem? Forlaget sier alderen 16-20. Og jeg nok enig i den nedre alderen. Denne krever litt av leseren. Men hvorfor 20? Hvorfor ikke ubegrensa oppover? Hvorfor ikke utgi denne som en voksenbok, like godt? Nå ja. Les den, i alle fall!

4 kommentarer:

HH sa...

Herlig. Endelig noe å se fram til! Stoler ubetinga på dine bedømmelser, skjønner du! Og jeg tar utfordringa. Gi meg litt tid, bare!

elis lesebabbel sa...

Skal. Ligger på "nattbordet" mitt. Men først Bra 7ke greier. (Litt merkelig oversettelse av originaltittelen) Hei Heidi; jasså du blogger du også. Skal sjekke bloggen din

ellikken sa...

Har fått utdelt denne gjennom Bokbloggturneen, og din anmeldelse gjør at jeg må gleder meg veldig til å lese boken!

... Og nå skal jeg snoke mer på bloggen din :)

Aud sa...

Har lest denne nå, og FOR en bok! Trist og fælt, men også nydelig og fullstendig hylende morsomt. Intenst, flott språk, dette må være en knalloversettele i tillegg til alt annet. Bør ikke leses på offentlig sted, fare for snufsing og latterkuler om hverandre :-)