fredag 13. august 2010

Rock + husflid =....

Synes årets ungdomsbøker har vært stusselige greier så langt, så jeg ga Ulltoppane av Esko-Pekka Tiitinen en sjanse. Det handler om 15 år gamle Eino som starter band med tre venner. Han vil bli internasjonal stjerne, men etter et møte med strikkedamene på Røde kors, innser han at det finnes andre og viktigere verdier.
Jeg har store problemer med denne boka. Og hovedproblemet er at jeg ikke vet hvem jeg skal skylde på... Ok, dette at 15-åringer lager impro-performance-musikal om fødsel, kjærlighet, sult og foreldreløse barn til Røde Kors' juleavslutning, det er forfatterens egen greie. Og for det første synes jeg det er lite troverdig. Det er også så über-korrekt at jeg blir litt uvel, men det kan jo andre se bort fra. Noen liker sikkert sånt. Boka er visst prisbelønt i Finland.
Men så er det språket. Disse ungdommene snakker til hverandre i vendinger som mest minner om østlige visdomsord.
- Det er utgangspunktet for alt. Rydd opp etter deg og gjer pliktene dine.
- Nettopp, ver smålåten og be om orsaking for alt du gjer! (...)
- Livet er ikkje nokon leik med nivå. I det verkelege livet er det ingen bonuskupongar!
Åltså, det er mulig finske ungdommer snakker sånn, men denne oversettelsen er uansett ikke god. Det er et så tungt, dialektprega språk at jeg ofte lurte hva som ble forsøkt sagt. Noen som har opplevd å få kjeft på skolen for å være "skravlut"? Ikke så ofte, nei. Og hva skal strofa "hakka med tennene mole for mole" bety? Nå er ikke jeg spesielt språklig konservativ, men dette blir for mye for meg. Og det skal faktisk være en ungdomsbok. Og jeg har ikke begynt å si noe om skrivefeila...
Nei, jeg får prøve en annen!

5 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Jøss! Bokvennen gir ut ungdomsbøker. Tror jeg glemmer denne. Og - siden jeg nå jobber i den synshemma bransjen - velger jeg å stole blindt på deg!

Ragnhild Madsen sa...

Hahahahaha:-) Da må jeg jo lese for å se hvor dårlig den faktisk er, og prøver å veie opp med Skuse: Bra 7ke greier.

Ulltoppana fikk faktisk Finlandiaprisen, men kanskje det er en pris for boka du må drikke mest for å like...?

HH sa...

Si fra når du finner noen fine! Jeg sliter også!

Mari sa...

Vet denne fikk pris, derfor lurer jeg litt ekstra på oversettelsen. Eller kanskje finnene kanskje er så forskjellige fra oss...?

freduno sa...

Jeg synes dere er vel strenge med Ulltoppane. En liten prinsesse er en klassiker som Bokvennen er stolt av å gi ut for barn, ungdom og voksne.