fredag 17. september 2010

Nei nei nei nei...

Som nevnt leser jeg ungdomsbøker i fleng om dagen for å finne godbiter til høstens ungdomsbokgilde. Og Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal så jo lovende ut.
Forlaget sier:
"Tøff, morsom roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta et valg: skal hun signere utenlandskontrakten, og dermed være villig til å dø for sitt land? En spennende bok som er vanskelig å legge fra seg! "
Dette er et tema det er stor interesse for blant ungdom, og tøft og morsomt er alltid bra. Dessuten selger vel boka bare på tittelen. Burde være en innertier, altså. Men dette er noe av det platteste jeg har lest på svært lenge. Teksten er på skolestilnivå med handling på handling på handling. Karakterene er flatere enn papp og etter å ha lest en hel bok om militærleiren på Rena aner jeg fortsatt ikke noe om hvordan noe ser ut. (Jo sorry, fargen på veggene i kakebua er vel nevnt...)
Setninger som dette florerer: "Etter flere timer med våpendrill utførte jeg håndgrepene ganske bra." Ikke spesielt imponerende. Det dramatiske forholdet mellom Victoria og Christian engasjerer heller ikke veldig i og med at vi ikke blir kjent med personene. Mens det ennå er bra mellom dem, skjer dette: "Vi ble stående tett sammen og prate om hvordan vi hadde opplevd aspirantperioden så langt. Christian mente det gikk greit. Jeg fortalte om mine blundere under opptaksintervjuet og at jeg trodde fenrik Teie hatet meg. Christians kommentar til det var at hvis jeg syntes det ble for tøft, kunne jeg jo bare slutte." Et varmt og nært forhold, dette.
En bok full av gjenfortelling, ingen dramatiske høydepunkt og totalt uinteressante personer, altså. Men den får sikkert lesere på grunn av tematikken. De hadde fortjent noe bedre.

11 kommentarer:

Ladybug sa...

Fin anmedelse, Mari. Jeg får helt noia bare av tittelen jeg, liker ikke ordet rett og slett. Skal jo egentlig ikke dømme en bok basert på navnet men jeg klarer ikke helt å la det være.

HPL sa...

Så forfatterne bli intervjuet på NRKs morgensending i dag (hvis jeg ikke husker feil), så de får jo litt oppmerksomhet pga temavalget

Jærbibliotek Ung sa...

Jo, jo, jo, jo...

Jeg må jo innrømme at jeg syntes denne var gjev jeg. Tematikken fenget. Men nå er jeg mest glad i å bli fortalt historier, om språk og skildringer ikke helt henger med, så er det ikke farlig.

Denne gleder jeg meg til å formidle,

Og tittelen er jo helt kurant, det er det boken handler om. Og litt oppmerksomhet er jo alltid greit.

Bjørn

Mari sa...

Jeg har heller ingen problemer med tittelen. Det er jo visttnok det det kalles.

Men kjære Bjørn, dette er jo bare så alt for skrekkelig dårlig! Historien også! "Og så skjedde det, så skjedde det, så skjedde det, så var det noe dramatisk, så spiste jeg sju skiver til lunsj". Du må da være enig i det? Eller må vårt vennskap opphøre pga en fittekvote? ;-D

elis lesebabbel sa...

Takk, Mari. Da trenger jeg ikke lese denne. (Får heller produsere den hvis jeg får ett lånerønske) Hellstenius er jo filmmanusforfatter. Og det trenger jo ikke bety at han kan skrive skjønnlitterært.

Ladybug sa...

Meninger er ofte delt og uansett hva de som er i militæret kaller det så liker jeg IKKE banneord i tittelen på bøker ;)

Skal jeg lese en bok om jenter i militæret har jeg sett meg ut en annen bok, Battle Dress av Amy Efaw.

Jærbibliotek Ung sa...

Mari. Det hadde vært kjekt å få en Tuppen og Lillemor dramatikken over en bok, men det er ikke boken verdt.

Men jeg liker den, du har rett i språk og fortelling. Det er bare det at jeg har hørt så mange militærhistorier, gode og dårlige, at jeg glatt svelger en til.

Jeg er ikke anmelder og jeg er ikke kritiker, det går på magefølelse og synsing. Og denne boken er lett å "selge", det er lett å komme med gode, meningsfulle, spennende ord som gir låneren lyst å låne boken.

Derfor likte jeg boken. Om denne forsvarstalen ikke redder vårt vennskap, vel da " få’kke du leke mer i våres gård!"
En dag må du lese Glen Cook sin "Black Company"-serie. Da vil du forstå

Mari sa...

Bjørn, du er herrlig! :-)

HH sa...

Kult! En hel diskusjon om ei ungdomsbok! Skal bli spennende å høre hva andre syns. Har ikke lest, men ble vel ikke akkurat fristet av denne omtalen!

Ingalill. sa...

Skrev nettopp om denne for Bokbloggturneen.
- artig å finne omtalen din i etterkant, du er den eneste jeg har funnet så langt som deler mitt syn på denne boka :-)

Mari sa...

Så flott, Ingalill! At vi i alle er fall er to fornuftige mennesker i denne gale bokverdenen... ;-D