tirsdag 7. juli 2009

To av de såkalt lettleste

Mye rart en skal lese i min jobb, nå har spørsmålet vært; Kan disse funke som lettlestbøker i videregående? "Disse" er Josefine Ottesen: Sigge Svinedreng (Sagaen om Sigurd, del 1) og Falkemalteseren av Anthony Horowitz.
Sigge er dronningsønn, men jobber i grisebingen og mottar kjeft og hån fra sin stefar og to teite stebrødre. Kjent motiv, ikke noe sjokk at det bare er Sigge det er tak i her, nei. Boka er lagt til vikingtida, og mytologien er sterkt til stede. Teksten er enkel, uten at innholdet er det. Dette er ingen barnebok! Det forutsettes kjennskap til den nordiske gudeverdenen og evne til å lese bilder og tekst i sammenheng. Jeg ble skuffa da kvarteret det tok å lese boka var over, jeg vil lese mer! Det vil avkommet også, så vi låner nok en bunke til av serien snart. Utmerket for ungdom som av en eller annen grunn sliter med å lese.
Falkemalteseren er noe ganske annet. Her er det tull og tøys fra perm til perm. Forlaget sier: "Da dvergen Johnny Roma ber Tim Diamond passe en pakke verdt tre millioner pund, gjør han sitt livs tabbe. Tim Diamond er sannsynligvis den dårligste privatdetektiven på kloden, og dagen etterpå er Roma død. Da blir det opp til lillebror Nick Diamond å finne ut av hvorfor alle Londons mest brutale kjeltringer plutselig er i hælene på dem. Dette er første bok i Anthony Horowitz' detektivsuksess om brødrene Diamond. Detektivbyrået er på sin side alt annet enn suksessfullt."
Boka føyer seg pent inn i britisk nonsensetradisjon. Historien er fullstendig irrelevant, her er det språkleken som er poenget. Jeg siterer: "Jeg vet ikke om dere vet noe særlig om godteri. Personlig kan jeg klare meg uten. Med det jeg får av lommepenger, må jeg klare meg uten. Jeg har ikke en gang råd til lommer." Oversetter Henning Hagerup har gjort en anstendig jobb, men en hører liksom de engelske originalblødmene i bakgrunnen og jeg er ikke i tvil om at dette fungerer bedre på engelsk. For utbytte av teksten, må du også kjenne til en del av de utallige referansene til film, litteratur, engelske barnerim og jeg vet ikke hva som krydrer den. Så lettlest er den ikke. Men boka er grei nok. Underholdende hvis du liker den slags. Jeg ser for meg at en del leselei ungdom med sans for high school-komedier vil like denne. (Og neida, jeg har ingen fordommer. Aldri!)

2 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Enig med deg ang. Ottersen. Må være av de bedre lettleste. Hvorvidt Falkemalteseren er lettlest er vel relativt men en artig bok i grunnen! Skiller seg litt ut.

Mari sa...

Enig. Ser ikke Falkemalteseren som lettlest. Men litt morsom. Finnes ikke så mye sånt på norsk. Selv foretrekker jeg Jasper Fforde, men han er jo mer voksen, selvfølgelig.