fredag 2. oktober 2009

Gladbok!

Har kost meg glugg ihjel med Maria Parrs Tonje Glimmerdal! Tonje, Glimmerdalens vesle dunder, vokser opp med pappa (mamma er mye på Grønnland og jobber med isbresmelting), Måse-Geir, fadderen og skautrollet Gunnvald og andre gode og mindre gode naboer. Men ingen barn... Ingen grunn til å gjenfortelle mer handling, her blander De tre bukkene Bruse og Johanna Spyris Heidi seg inn, men det er både tøffere og morsommere enn det meste annet som har kommet for barn i det siste. Og gladere og varmere. Og litt tristere...
Særlig er det mye språklig humor her, både direkte og indirekte. (Jeg oppdager blant annet at jeg slett ikke har vokst fra fisehumor:
-Mitt liv er lagt i ruinar, mumlar ho, for det har ho høyrt tante Eir seie somme tider når ting går henne i mot.
-Problema dine er ein fis i havet, seier tante Idun då.
-Min fis er i alle fall lagt i ruinar, svarer tante Eir.)
Så om du bare skal lese en bok for barn i høst (da er du selvfølgelig både en evt dårlig forelder og et dårlig forbilde!), så er den her!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg fikk denne varmt anbefalt på Tanum på Karl Johan - det beste som er skrevet på lenge, lenge sa hun.

Mari sa...

Og hun har så rett! :-)

Ingrid sa...

Helt rett! Jeg har fått barn i rette alderen for boka, og vi har kost oss i sommer med høytlesning! Sjuåringen likte boka hun altså, men mor likte den så godt at den ble utlest en kveld etter at sjuåringen hadde lagt seg ;)