tirsdag 8. juni 2010

On angels

Ryktene sier at englene er i ferd med å ta over for vampyrene i litteraturen. Og det må vi følge med på! Derfor kasta jeg meg altså over Englelære av Danielle Trussoni. Omslaget burde fått meg til å holde meg borte... "Englelære har alt en leser vil ha fra en moderne bestselger" sier Kate Mosse, som har skrevet Labyrinten. Den likte ikke jeg. Blurben på forsida sammenlikner med Dan Brown. Heller ikke noe salgstriks, skal jeg overvinnes.
Men denne boka er ikke helt der, altså, den har mer å by på. Heldigvis. Det handler om Evangeline som har vokst opp i kloster utenfor New York etter at hun ble foreldreløs. Og om hennes bestemor som er engleforsker. Ja, for de finnes altså, både englene og engleforskerne. Og nefilimene, blandingen mellom menneske og engel, den omgangen som utløste syndefloden. Dette åpner for mye spennende mytologi, historie og tolkning av religiøse tekster. Det liker jeg. Og jeg synes definitivt de delene av boka hvor vi befinner oss tilbake i tid, enten det er 900-tallet eller 1940-tallet, er de beste. Nåtidshistorien med Evangeline, kunsthistorikeren og den ultraonde, men akk, så svekkede nefilimen, griper ikke på samme måte. Men den langt fra klisjépregede slutten (det så stygt ut en god stund) trekker voldsomt opp og bidrar til at denne er verdt å få med seg.

5 kommentarer:

Eva sa...

Dersom du er i englehumør så kan eg anbefale novellesamlinga "We never talk about my brother" av Peter S. Beagle.

Eg koste meg iallfall veldig med den: http://www.miromurr.no/tanz/?p=463

Aud sa...

Nå ble jeg redd for at du skulle slakte boka, for jeg har nettopp begynt. Du skremte meg ikke heldigvis, og jeg tror jeg liker den. Men jeg likte jo "Labyrinten" også :-)

knirk sa...

Hm...engler nå. Javel - jeg leser det du skriver med interesse. Gleder meg til å følge utviklingen.

HH sa...

Skeptisk! Til engler generelt og til Engleskolen spesielt. Men det hadde lite å gjøre med boka, da forsåvidt!

Jærbibliotek Ung sa...

For oss som har sett "Gods Army" og lest Sandman og Hellblazer er engler ganske tøffe.

Bjørn, ikke en engel