torsdag 3. juni 2010

Sex og blod og barokkmusikk!

Det fikk vi da vi var i Operaen mandag kveld og så Poppeas kroning. Sex og blod? Ikke det minste rart når historien er henta fra Roma i det første århundret av vår tidsregning. Vi møter keiser Nero som dreper både sin lærer, filosofen Seneca, og sin kone Octavia for å få gifte seg med sin kjære Poppea.
Jeg vet jammen ikke om det er oppsetningen, sangerne eller musikken jeg likte best... Scenen er et hvitt golv formet som en halv bolle (sånn at alt blodet kan samle seg i en pen liten sjø i bunnen..) hvor skyer driver over når vi befinner oss hos gudene. Ellers er de sceniske effektene få. Utrolig virkningsfullt er det i alle fall.
Nero framstår til å begynne med som en hysterisk og kåt guttunge. Han spilles av kontratenoren Jacek Laszczkowski. En utrolig stemme, ble sittende å måpe opptil flere ganger. Ut over i stykket kommer Neros galskap mer og mer til syne, ikke bare i handlingen, men i sangerens stemme, kroppsspråk og mimikk. Du store, for en prestasjon!
Dyden (guden, altså) og Drusilla spilles begge av Marita Sølberg. Flott at gamle Norge fortsatt kan fostre operatalenter som dette! Ikke bare synger damen som en gud (bokstavelig talt i denne oppsetningen), hun spiller så det skjærer i hjertet også.
Mange gode her, altså, men vil trekke fram Amelie Aldenheim også. Hun er Amor, i en riktig skremmende versjon. Denne guden framstilles jo gjerne som en fet, liten unge, og liten er hun her også. En bleksyk, pjuskete engel med pysjamas og bamse og et så ondskapsfullt og beregnende uttrykk at det halve kunne vært nok. Men vi liker det jo!
Musikken er ved Claudio Monteverdi og er, midt i den grusomme handlingen, så vakker at det er til å dø for. Jada, jeg blir svulstig av barokkmusikk. For det er så intrikat og storslått og vakkert at jeg bare har lyst til å lukke øynene og drive av gårde. Men det kunne jeg jo ikke, for her skjedde det så mye på scenen at jeg ikke kunne risikere å gå glipp av noe.
Konkulsjon? Om du er glad i flott musikk, gode sangere, blod, drap, vold og offentlig sex, er dette operaen for deg! :-)

Ingen kommentarer: